|

Gastblog Patrick: Noodkreet! Castratie van katers in Nederland!

Hoe leuk katten ook zijn, de realiteit is dat er in Nederland nog altijd een overschot is. Asielkatten zoeken voortdurend een nieuw thuis. Daar komen jaarlijks ook veel gedumpte of buiten geboren kittens bij.
[GASTBLOG PATRICK] Door de enorme toestroom in de zomer moeten deze kittens vaak langer op een thuis wachten in een asiel. In deze tijd worden ze ouder en helaas ook minder gewild voor adoptie. De schattigste kleinste kittens zijn doorgaans het snelste geadopteerd.[

Maar deze beestjes groeien razendsnel op en voor je het weet is het ook gewoon een volwassen kat. Terwijl de net iets oudere katten achterblijven…

Castreren kat

Gastblog Patrick: Castraties

Ik wil deze gastblog dan ook wijden aan castraties. In de volksmond wordt het onderscheid tussen sterilisaties voor poezen en castraties voor katers gemaakt. In de praktijk klopt dit strikt genomen niet. De aard van de ingrepen voor zowel katers als poezen is gelijk, namelijk het weghalen van geslachtsorganen. Daarmee zijn het in beide gevallen doorgaans castraties.

Juist in deze tijd van het jaar is het belangrijk om na te denken over het laten helpen van je kat (als dat nog niet gebeurd is). De kittens van afgelopen zomer beginnen geslachtsrijp te worden.

Een poes kan al bij een leeftijd van 6 maanden zwanger raken. Hierdoor wordt de komende maanden de basis gelegd voor een stroom aan kittens naar opvangen komende zomer. Je denkt misschien dat als je een nestje neemt dat je goede adressen weet om de kittens te plaatsen. Maar zouden deze mensen anders zwerfkittens of een volwassen kat uit een opvang nemen? Of misschien denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen. Vaak genoeg gebeurd het per ongeluk toch als ze buiten in contact komen met een andere niet gecastreerde kat uit de buurt.

Kitten zwanger, gevaarlijk?

Een kitten van 6 maanden dat zwanger raakt is niet zonder gevaren. De bevalling is riskanter en moederpoes produceert misschien ook nog niet genoeg melk voor haar nest. Daarbij is moederpoes zelf nog kitten, het goed grootbrengen van eigen kittens kan gewoon nog niet verwacht worden als ze zelf nog veel te leren heeft.

Daarbij is het ook simpel: hoe vroeger je een kat laat castreren, hoe minder last hij of zij ervan heeft. Minder ver ontwikkelde organen vraagt simpelweg om een kleinere ingreep. Ik mocht zelf bij een dierenarts meekijken terwijl ze zwerfkatten castreerden. Het viel me op hoe snel de operatie ging en hoe klein de ingrepen waren. Wat dat betreft zou ik het zelf dus ook zeker niet zielig vinden wat men (vooral mannen is mijn ervaring) nog wel eens zegt.

Richtlijn castratie?

Een opvang zal voor castratie vaak een richtlijn van zo’n 8 weken met een minimumgewicht van 1 kilo hanteren. De Sophia Vereeniging raadt na circa 4 maanden aan voor thuissituaties en na het krijgen van de vaccins. Uiteraard ook met de toevoeging dat ze tot aan castratie sowieso binnen gehouden worden.

Maar er zijn meerdere argumenten op gezondheidsvlak te geven voor castreren. In de zomer is er een forse toename van gewonde katers waarneembaar. Hun hormonen draaien op volle toeren en gaan op zoek naar partners. Ze zijn bijna niet meer binnen te houden, proberen op allerlei manieren te ontsnappen en kunnen zich na een sprong van een balkon of uit een raam op hoogte bezeren. Ook kunnen de katten verdwalen of een ongeluk krijgen, vooral als ze niet aan buiten gewend zijn.

Hoe leven katers in de natuur?

In de natuur hebben katers een heel groot leefgebied waarbinnen ze poezen dekken. Een ontsnapte kater die niet gecastreerd is zal dan ook mogelijk verder van huis gaan en daardoor moeilijker terug te vinden zijn als hij wegloopt. Katers op straat kunnen gaan vechten met als gevolg wonden en pijnlijke abcessen. Niet alleen de eigen kat kan daar de dupe van worden, maar ook de kat waarmee hij vecht.

FIV!

Ook kunnen katten besmet raken met FIV, het kattenaidsvirus. De katers door de gevechten, de poezen door het in de nek bijten bij het dekken. Ongecastreerde katers hebben de meeste kans de ziekte te krijgen, omdat ze veel meer vechten. Maar er zijn meer ziektes die met tijdige castratie beter voorkomen kunnen worden. Poezen kunnen baarmoederonsteking krijgen. Dit is zeker geen onschuldige ontsteking. Daarnaast hebben poezen die niet of laat gesteriliseerd worden veel meer kans op melkklierkanker.

Gierende hormonen zijn niet prettig voor mens en dier. Katten kunnen klaaglijk gaan miauwen (ook ‘s nachts). Vooral poezen maken menig baasje gek als ze krols zijn met hun gemiauw. Katers kunnen in huis of bij buren gaan sproeien wat een penetrante geur achterlaat die je niet zomaar wegpoetst. Ook poezen kunnen plasjes in huis gaan doen om hun geur af te geven.

Ja, maar een castratie is duur!?

Tot slot is er nog de financiële kant. Een castratie is veel goedkoper dan de dierenartskosten ten gevolge van opgelopen verwondingen of de kosten die samenvallen met het grootbrengen van een nestje. Alle kittens moeten regelmatig ontwormd worden; de moederpoes moet meer eten en de kittens hebben speciaal voer nodig, naast alle overige kosten als kattenbakken, krab gelegenheden, vaccins en eventuele onverwachte dierenartsbezoeken.

Zijn er nadelen aan een castratie?

Om het hele verhaal over castraties te vertellen, moet ik ook benoemen dat er 1 groot nadeel is. Gecastreerde katten worden snel te dik. Belangrijk dus om dit in de gaten te houden en hun voeding en beweging op elkaar af te stemmen.

Ik wil de medewerkers van Dierenkliniek Osdorp in Amsterdam bedanken voor de informatie en toegang om te fotograferen. Meer over castraties in het winter 2021/22 nummer van de Swieber. Het magazine van Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Hier gaat een dierenarts verder in op de fabels die er rond castraties bestaan. Dit blad is verkrijgbaar voor donateurs, via dierenwinkels in de regio Amsterdam en digitaal via https://www.saz.amsterdam/swieber

 

Volg Patrick!

Volg Patrick vooral op Instagram! Hier kun je zijn avonturen vinden met zijn katten!

Video castratie van Teddy

Wil je zien hoe de castratie van mijn (Desiree) van Teddy is gegaan en waarom ik deze keuze heb gemaakt.

 

Lees ook deze blogs!

Houten speelhengel met balletje en veertjes
Op bezoek bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten – Inclusief Video!
REVIEW: Miaustore Mini Fontein

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten