Februari “gebitsmaand”! Check die bek!

Februari is gebitsmaand bij veel dierenartsen. Dat betekent dat je GRATIS het gebit kunt laten checken. Doe dat dus ook! Wist je dat katten in stilte lijden? Dat ze nauwelijks pijn laten zien?

Er is veel meer stil dierenleed dan dat je denkt…. Vooral bij katten. Zij laten pijn niet tot nauwelijks zien. En al helemaal als het over hun gebit gaat.

Wat is mijn ervaring als trimmer?

Dankzij mijn ervaring als trimmer en mijn samenwerkingen met dierenartsen, heb ik geleerd waar ik op kan letten bij een gebitscontrole. Dit maakt mij echter absoluut geen dierenarts! Ik ben wel een belangrijke spil tussen dierenarts en mijzelf. Want veel katten zien nooit een dierenarts en dan vind ik het fijn dat ik deze katten alsnog bij een dierenarts terecht kan laten komen.

Je wilt niet weten wat voor ellende ik tegenkom ik kattenbekkies. Het is letterlijk om te janken. Ik stuur dan ook wekelijk katten door naar de dierenarts om dit te verder te laten onderzoeken. Alleen een dierenarts kan bepalen of er actie nodig is.

Kattengebit

Waar let ik op?

Ik kan dingen opmerken en geef geen diagnose, dat mag ik als kattentrimmer ook helemaal niet. Ik let op afgebroken tanden, rood tandvlees, tanden die in de onderkaak steken en of een kat gevoelig reageert bij aanraking van het tandvlees.

Als ik bepaalde zaken opmerk bij een kat, stuur ik altijd door naar de dierenarts.

Kattengebit

“Ja maar mijn kat eet gewoon!”

Als ik klanten wijs op mijn bevindingen, dan zeggen veel mensen: “Ja maar mijn kat eet wel gewoon hoor!”. Helaas is dat geen graadmeter of een kat last heeft van zijn gebit. Katten zijn bikkels, die blijven dooreten en laten pijn niet tot nauwelijks merken.

Voorbeeld: Mijn eigen kat Bo bleek een zeer pijnlijke tumor in zijn kaak te hebben. Ik merkte het pas toen hij een beetje vreemd ging eten. Ik was toen al te laat, de kwaadaardige tumor bleek al uitgezaaid. Daarvoor had ik echt niks opgemerkt, maar Bo heeft tot mijn verdriet wel maanden met pijn rondgelopen.

Er is dus veel stil-dierenleed: Katten leven de meest helse pijnen, zonder dat wij eigenaren het merken. Jij ziet je kat elke dag en merkt misschien de minuscule veranderingen niet. Terwijl je kat wel degelijk pijn heeft.

Laat je kat dus jaarlijks checken!

Doordat je je kat zelf dagelijks ziet, kun je niet altijd vlot veranderingen zien qua gedrag en gestel. Laat je kat dus elk jaar checken bij de dierenarts. Die kijkt met een frisse blik naar je kat en kan eventuele gezondheidsproblemen opmerken.

Februari gebitsmaand?

Deze maand is super belangrijk! Veel dierenartsen organiseren “februari gebitsmaand”, wat inhoudt dat zij GRATIS het gebit checken van huisdieren. Maak hier gebruik van! Neem nu contact op met je dierenarts om een afspraak in te plannen!

En daarom doet het Kattentrimkeurmerk.nl en Kattentrimsters.nl mee met de promotie van deze geweldige dierenartsactie.

Kattentrimkeurmerk

GRATIS?! Ja maar als ze iets opmerken moet ik betalen?!

Ja, dat klopt. Bij mensen kost tandheelkunde geld, ook bij dieren. Hier zit een prijskaartje aan waar je écht niet op moet beknibbelen.

Vraag aan je dierenarts of ze kunnen laten zien wat ze zien in het bekkie van je kat. Vraag wat ze opmerken, wat ze hebben gezien. Is er veel roodheid? Zie je tandsteen en verdikt tandvlees? Dan is er echt hulp nodig.

Twijfel je aan het advies van je dierenarts? Nou dan heb ik een hele makkelijke oplossing! Ga naar een andere dierenarts voor een second opinion. Je kan altijd meer advies inwinnen en kijken hoe een andere dierenarts erover denkt. Daar is niks mis mee. Kies altijd voor een dierenarts die veel ervaring heeft met tandheelkunde.

Gebitsreinigingen kunnen echt alleen onder narcose plaatsvinden, deze reiniging vindt namelijk deels plaats onder het tandvlees. Dus kan niet zonder narcose.

Disclaimer!

Ik krijg niet betaald door dierenartsen om hun gebitscampagne te promoten. Deze blog is puur informatief en catlovers te motiveren om het gebit van hun kat gratis te laten checken. Wil jij je kat wel helpen, maar kun je het niet betalen? Neem contact op met het noodfonds van de dierenbescherming, zij kunnen je helpen: https://www.dierenbescherming.nl/werkzaamheden/preventie/noodfonds

Vergelijkbare berichten