De opmars van katvriendelijk en vachtbesparend trimmen.

De afgelopen jaren is er een duidelijke opmars op gebied van kattentrimmers die vachtbesparend en katvriendelijk gaan werken.
Maar niet alleen kattentrimmers die zich via deze methode laten (om)scholen. Ook kattenbaasjes willen hun kat niet meer laten ontwollen, wassen en plukken. En dat is geweldig nieuws, niet alleen voor ons trimsters, maar vooral natuurlijk betreft de katten en kattenwelzijn.

Hoe ik dit allemaal weet? Het aantal trimsters op mijn website KattenTrimsters.nl blijft groeien en de site trekt steeds meer bezoekers. En ook het Kattentrimkeurmerk blijft groeien. Dit is een fanatieke groep kattentrimsters wat zit actief inzet voor kattenwelzijn op de trimtafel en constant bijleert via bijscholing. De kammensets uit mijn webshop gaan als warme broodjes naar catlovers uit heel Nederland.

Vachtbesparend trimmen

Grondlegger

Jet Bijen is naar mijn weten de grondlegger van de vachtbesparende trimmethode. Ik kan mij dan ook voorstellen dat zij blij is met deze geweldige opmars.

En hoe fijn is het dat deze trimmethode steeds verder wordt ontwikkeld? Ik en vele trimsters met mij zijn haar dan ook enorm dankbaar dat zij het fundament heeft gelegd betreft deze katvriendelijke manier van trimmen.

Niet-invasief trimmen?

Non-invasief, niet-invasief, zo wordt deze methode nog wel eens genoemd.

Dierenartsen waar ik mee samenwerk en vertelde over mijn werkwijze, liep ik echter tegen een barrière aan betreft die benaming.

Betekenis “Invasieve behandelmethode”
“Onder een invasieve behandelmethode wordt in de geneeskunde en in andere onderzoeks- en behandelgebieden een methode verstaan waarbij men met apparatuur of anderszins in het te behandelen of te onderzoeken lichaam of voorwerp binnendringt. Het woord invasief komt van het Latijnse invadere, binnendringen.” bron: Wikipedia

KattentrimKeurmerk

Alle dierenartsen die ik ken, boden weerstand tegen de beschrijving “Non-Invasief”. Ze zeiden: “Ja maar geen enkele trimster werkt invasief, dus daar klopt niks van!”

Klanten hebben ook vaak geen idee wat hiermee bedoeld wordt en dit kan verwarring veroorzaken.

Ikzelf kies daarom tegenwoordig voor de term: katvriendelijk én vachtbesparend trimmen. Lekker duidelijk voor de klant, dierenartsen en om uit te leggen op bijvoorbeeld je website of in blogs.

KattentrimKeurmerk

Wat is vachtbesparend trimmen?

Mocht je nog niet bekend zijn met de vachtbesparende trimmethode, dan leg ik het graag in een notendop aan je uit.

We werken vanuit het feit dat de vacht van de kat een belangrijke functie heeft. Het beschermd de tere huid tegen invloeden van buitenaf. Denk dan aan UV straling, scherpe takjes, warmte, kou etc. De vacht zorgt voor een gezonde huidflora.

We proberen deze kostbare kattenvacht dus zoveel mogelijk in tact te houden. Er wordt niet ontwolt, geplukt en met scherpe materialen gewerkt. Klitten kammen we zoveel mogelijk uit. Vilt wordt weggeschoren. De rest van de vacht laten we zoveel mogelijk met rust.

We proberen de eigenaar bewust te maken hoe ze zelf thuis de kattenvacht kunnen verzorgen. Niet teveel kammen, wel dagelijks blijven controleren. En uiteraard de juiste materialen te gebruiken.

Maar het katvriendelijk hanteren op de trimtafel speelt net zo een grote rol bij deze trimmethode. Katten worden niet onnodig gewassen, als leeuwtje “voor de fun” geschoren en er worden geen dwangmiddelen gebruikt. We hebben kattenwelzijn voorop staan en behandelen katten zo stressvrij mogelijk en respectvol.

Ik geloof er echt in dat een kat met gezonde vacht een gelukkige kat is.

Wil je mij aan het werk zien? Bezoek dan vooral eens mijn YouTube kanaal.

Nieuwe ontwikkelingen

Maar zoals bij elke werkmethode in welke beroepsgroep dan ook, komt er steeds meer kennis. Een werkwijze blijf je altijd door ontwikkelen, zo ook met het vachtbesparend en katvriendelijk trimmen.
Alleen vacht sparen is niet het enige wat “onze” manier van trimmen kenmerkt.

Wij kunnen ons inmiddels onderscheiden dat we een katvriendelijke benadering hebben, kennis hebben van gedrag, kattenwelzijn, medische zaken opmerken en alles draait om de kat zo fijn mogelijk te behandelen.

combikam

Nooit uitgeleerd

Ik heb het al vaker gezegd in artikelen en in mijn eigen blogs: je bent nooit uitgeleerd.

Ik vergelijk het altijd met paardrijden. Ik rijd al vanaf mijn 8e paard. Vanaf mijn 14e tot 32e heb ik geen les meer gehad.

Nu heb ik sinds een 1,5 jaar zelf een paard gekocht en ben weer gaan lessen. Ik dacht dat ik wel een beetje kon paardrijden, maar ik merk dat ik elke les weer bij leer. En na zoveel jaren, ben ik nog steeds geen Anky van Grunsven.

Blijven openstaan voor nieuwe inzichten geldt voor alle dierentrimmers, maar ook voor elke trimopleiding die er is.Sta open!
Het kan altijd beter en prettiger voor het dier. Of je nou net begint of al jaren in het vak zit, heb nou nooit de arrogantie om te denken dat je alles wel weet.

Dat is simpelweg onmogelijk. Er zijn zoveel ontwikkelingen op gebied van kattenwelzijn, kattengedrag, hanteren, benaderen.

Ik denk dat als je die mindset verandert en denkt: ik sta open voor alle nieuwe ontwikkelingen, je zal blijven groeien.

Groeien in kennis, jouw manier van trimmen, de materialen die je gebruikt etc.

Gewoontes sluipen erin en de wil om bij te blijven leren lijkt soms in ons vak wat stroef.
Het is toch ook leuk om je kennis te verbreden?

Jet Bijen is de grondlegger geweest, maar inmiddels is er nóg meer kennis! En dat is geweldig, voor de katten!

Mijn 5 jarige onderzoek

Inmiddels heb ik 1000den katten mogen trimmen, ik trim er zo een 30 per week. Zal ik je een geheimpje verklappen? Ik trim totaal anders dan toen ik begon in 2016.

Ik ben ten eerste zekerder geworden. Maar ik heb ook heel erg veel bijgeleerd. En niet alleen door cursussen of workshops.

rui

Mede door alle dierenartsen waar ik op locatie trim, het hemd van het lijf te vragen. Maar ook door naar mijzelf te kijken! Elke dag leer ik bij.

Wat kan beter? Hoe kan ik nog fijner een kat helpen? Hoe kan ik mijn salon nog katvriendelijker maken? Dat zijn zaken waar ik mij dagelijks actief mee bezig houd.

rui

Ben je benieuwd naar mijn bevindingen van de afgelopen vijf jaar? Wat ik allemaal geleerd heb? Wil jij katten zo fijn mogelijk helpen? Wat is de ideale trimlocatie en wat kan de rol van de eigenaar hierin spelen?

Ik bied mijn onderzoek nu aan in mijn webshop. In een uur tijd leg ik je op een vermakelijke manier, met de nodige humor uit hoe ik op dit moment tegen het katvriendelijk én vachtbesparend trimmen aankijk.

Je vindt mijn lezing met 10 euro korting via: PerfecteKat.nl/shop

Fotoshootmetjekat.nl

Omscholen?

Trim jij nog niet vachtbesparend of wil je er meer over weten? Schaf dan eerst eens het boek “klitvrije vacht, zo doe je dat” van mijn collega Wendy aan. Hierin kun je alle nodige info vinden om jouw visie over het kammen eens bij te schaven.
Maar je mag mij natuurlijk ook altijd contacten!

Lees ook deze blogs!

REVIEW: Tabby Tijger kattenhengel via ByNeko.nl
Mijn grote droom komt uit! Mijn eigen pand aan Kerkgracht 7 te Almere!
Mijn grote droom komt uit! Mijn eigen pand aan Kerkgracht 7 te Almere!

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten