Aan huis trimmen VS in een salon – Wat is beter?

Kan aan huis trimmen bij elke kat? Of is je kat naar een salon brengen veel beter? Ha! Heb ik even mazzel, ik doe het beide. Dus ik kan mijn bevindingen met jullie delen over beide manieren van werken!

Ik ben lid van verschillende fora op Facebook voor (katten)trimsters. En soms lees ik best wel onaardige berichten over het thuis trimmen. Het zou juist niet vriendelijk zijn voor de kat, omdat je de kat laat stressen in zijn eigen omgeving. Of dat katten moeilijker te hanteren zijn thuis, omdat zij in hun vertrouwde huis zijn. Ik vind het heel erg jammer dat er dan zo negatief gepraat wordt over thuis trimmen door “salontrimsters”. Wat voor de ene trimster werkt, werkt voor de andere trimster misschien wel niet. Ik denk dat het echt afhangt van wat de trimster zelf het prettigste vindt. Maar nog belangrijker: Elke kat is anders en behoeft een andere aanpak!

Wat doe ik?

Zoals ik al zei, ik trim zowel bij de mensen thuis als in mijn thuissalon en bij klinieken. Ik ben begonnen met het aan huis trimmen. Inmiddels heb ik drie trimlocaties waar ik regelmatig aanwezig ben: Kattenkliniek Felicare te Soest, Sterkliniek te Bussum, Dierenkliniek Vathorst en Dierenziekenhuis Almere. Graag vertel ik jou mijn ervaringen met de 1000den katten die ik de afgelopen jaren heb mogen trimmen.

aan huis trimmen

Doe vooral wat jij fijn vindt!

Lees je deze blog als collega kattentrimster (Leuk!). Doe vooral wat jij fijn vindt werken en hoe jij denkt de kat het beste en vriendelijkste te kunnen helpen. Als jij je helemaal prettig voelt bij aan huis trimmen, doe dat dan! Laat jij liever katten naar jouw salon komen? Ook helemaal goed. Het gaat erom dat je de katten kan helpen met de vachtverzorging. Pas alleen op met het afkraken of een onvriendelijke mening hebben over één van de methodes. Omdat iets niet werkt voor jou, kan het nog wel voor een ander werken.

Lees je deze blog als kateigenaar? Benader verschillende kattentrimsters en vraag om hun mening, lees recensies op internet en kies een trimster waar jij een fijn gevoel bij hebt. Twijfel je of je de kat bij jouw thuis moet laten trimmen of in een salon? Lees vooral verder! Ik heb namelijk hieronder een lijstje gemaakt met de voor en nadelen van beide behandellocaties. Deze voor en nadelen zijn persoonlijk, wellicht denken andere trimsters hier anders over.

Dierenziekenhuis Almere

Voor- nadelen aan huis trimmen

Voordelen:

 • Kat hoeft niet in een kattenmandje of auto, dit kan stress schelen
 • De eigenaar hoeft niet de deur uit
 • Mensen zonder auto of die slecht mobiel zijn, kunnen hun kat toch laten trimmen
 • Kat is in eigen omgeving, wat een positieve uitwerking kan hebben op de kat
 • Na het trimmen is de kat direct in zijn vertrouwde huis

Nadelen:

 • Katten die niet te benaderen of te aaien zijn, kunnen waarschijnlijk niet getrimd worden thuis
 • Sommige stresskatten kun je beter niet in hun eigen vertrouwde omgeving trimmen. Dat is hun veilige haven en op een vreemde locatie kan dan beter zijn
 • De klant mag zelf stofzuigen 😉 Das natuurlijk wel weer een voordeel voor mij

Bussum

Voor- nadelen in salon trimmen

Voordelen:

 • Katten die thuis niet te benaderen zijn, kunnen in een salon soms wat meer onder de indruk zijn en dan beter te trimmen. Een vreemde omgeving kan voor een kat die thuis misschien extreme angst/agressie toont tijdens het trimmen, zorgen dat deze in de salon wel te trimmen is
 • Wanneer de trimlocatie zich in een dierenkliniek bevindt, kan er met een eventueel roesje gewerkt worden in samenwerking met de dierenarts. Ook kan het trimbezoek daar gecombineerd worden met een dierenartscheck of vaccinatie.
 • Als het een katvriendelijke salon betreft, scheelt dit stress. De kat krijgt geen geuren van andere dieren mee.

Nadelen:

 • De kat moet in de auto, dit kan voor stress zorgen. Echter zijn de meeste katten heel goed te vervoeren (lees hier tips en waarom ik dat vind)
 • Mensen die geen auto hebben kunnen lastiger naar een salon toe komen
 • Als het geen salon is waar alleen maar katten komen en dus andere dieren zoals honden, kan dit voor extra stress zorgen

trimbehandeling

Wat is dus beter?

Is een kat niet te aaien of te benaderen thuis? Is de kat heel erg eenkennig of snel gestresst? Dan kan een trimbehandeling in een salon uitkomst bieden. Ik durf te zeggen dat 85% van de katten met voldoende rust, geduld en liefde, prima thuis is te trimmen. Desnoods las ik een pauze in om de kat zijn stresslevel te pijlen. Kattentrimmen is mijn fulltime job en ik trim heel veel katten per week, veel hiervan trim ik thuis. Ik leg een kleedje van thuis op de trimtafel, vooral oudere katten kunnen een dikke deken waarderen omdat dat comfortabeler is. Daarnaast maak ik gebruik van Matatabi stokjes, speeltjes en valeriaan om de kat af te leiden van het trimmen.

Maar er zijn natuurlijk ook katten die ik thuis niet kan helpen met de vacht. Katten kunnen als ze té gestresst raken meerdere reacties vertonen: vluchten, vechten of verstijven. Als een kat thuis gaat vechten, dan staak ik altijd de trimbehandeling. Ik ben ertegen om katten te fixeren, dwangmiddelen te gebruiken en in een houdgreep te nemen.

Ik heb de mazzel dat ik meerdere dierenklinieken heb waar ik mag trimmen en een eigen salon. Ik vind dit een groot voordeel. Katten die ik thuis niet getrimd krijg, laat ik naar een dierenkliniek of mijn salon komen. Hier lukt het in veel gevallen alsnog omdat deze katten in een vreemde omgeving zijn.

Wat ik ook prettig vind bij het werken bij een dierenkliniek, is dat  als ik gezondheidsproblemen denk te herkennen, de kan direct door kan sturen naar de dierenarts. Gelukkig is het eerder uitzondering dan regelmaat, maar ook onder een roesje werken is daar dan mogelijk.

Conclusie? Het ene is niet perse beter dan het ander. Er zijn heel veel vachtvriendelijke kattentrimsters met een salon of die aan huis trimmen die veel succes hebben en zich prettig voelen bij hun manier van werken. Het ligt maar net of de kat zich laat benaderen, hoe het stresslevel is bij de kat, is de eigenaar in de gelegenheid om te reizen met de kat etc etc etc. Het is niet zo zwart/wit!

Ben je benieuwd naar mijn werkwijze? Lees dan vooral deze uitgebreide blog!

Almere-Buiten

Lees ook deze blogs

Boek: Klitvrije kat, zo doe je dat!
PerfecteKat.nl verzorgingsset
Dag lieve Bo… Mijn verhaal over zijn ziekte, inslapen, afscheid nemen en rouwen.

Like PerfecteKat.nl op Facebook!

Vergelijkbare berichten