7 zomer tips! – Hoe houd je jouw kat koel tijdens warme dagen?

De zomer is er! We hebben in mei al wat heerlijke zomerse dagen achter de rug en hopen dat dit zo blijft de aankomende maanden. Maar wat doen we met onze katten?

In navolging op mijn laatste blog over trimmen met warm weer, blijf ik bij deze blog nog even bij dit onderwerp. We zitten tenslotte nu al in de zomer!
Wij trekken een bikini aan en gaan naar het strand als we het warm hebben. Onze katten zitten over het algemeen in huis. Maar moet je jouw kat scheren in de zomer? Of juist niet? En drinkt jouw kat wel genoeg? Graag geef ik je 7 tips om onze lieve poezels door de zomer heen te helpen.

Zomer

Zomer tip 1: Scheren en ontwollen is onnodig!

Mijn telefoon gaat extra vaak zodra het kwik boven de 20 graden stijgt. Mensen denken namelijk dat je een kat moet scheren in de zomer. Maar wist je dat deze vacht juist als een soort parasolletje werkt? Het beschermt de tere huid tegen de felle zon, gaat verhitting tegen en zorgt ervoor dat de kat niet kan verbranden. In deze blog die ik eerder heb geschreven kun je meer over dit onderwerp lezen.

zomer

Zomer tip 2: Laat je kat met rust

Doe geen drukke spelletjes met je kat en ga er niet mee slepen in huis. Laat de kat lekker met rust op het heetst van de dag. Katten zoeken namelijk zelf de koele plekjes op. Laat ze lekker liggen onder die struik of onder jouw bed. Zodra het afkoelt zul je zien dat ze vanzelf weer tevoorschijn komen.

zomer

Warm weer tip 3: Creëer meer drinkplekken

Net zoals het bij mensen belangrijk is dat wij voldoende drinken, is dit ook zo bij katten. Maar dan moet je wel zorgen dat er aantrekkelijke en voldoende drinkgelegenheden zijn. Ik heb 4 drinkplekjes gecreëerd in mijn huis: op het balkon, op de trap, in de keuken, een drinkaquarium in de woonkamer en een drinkfontein boven. Die staat op de routes in huis waar mijn katten dagelijks langslopen. Daarnaast is het belangrijk om elke dag het water te verversen. Je zult zien dat jouw katten hierdoor meer gaan drinken.

Zomer

Warm weer tip 4: Geef een “natvoer-soepje”

Mijn katten krijgen eigenlijk alleen droogvoer. Maar om er zeker van te zijn dat ze extra vocht binnenkrijgen met warme dagen, geef ik natvoer. Natvoer staat er om bekend dat er veel water in zit. Maar ik doe er extra water bij en maak er een “natvoer-soepje” van. Mijn katten zijn er gek op!

zomer

Warm weer tip 5: Leg vochtige handdoeken of koelmatten neer

Dit is echt iets om uit te proberen. Mijn katten maken er geen gebruik van, maar sommige van mijn trimklanten vinden het geweldig. Je legt koele vochtige handdoeken op de grond zodat jouw katten hierop kunnen gaan liggen. Er zijn ook koelmatten verkrijgbaar en die shop je al voor een paar euro.

Zomer

Warm weer tip 6: Bied toegang tot koele ruimtes

Mijn katten mogen eigenlijk niet in mijn slaapkamer. Maar dit is wel de meest koele ruimte in huis. Dus als het warm is, dan hebben zij wel toegang tot deze ruimte. Hier kunnen ze tijdens het heetst van de dag lekker koel slapen. Dus laat vooral de deuren in je huis open zodat de kat zelf kan bepalen wat hij een prettige plek vindt.

zomer

Warm weer tip 7: Vreemd gedrag? Ga naar de dierenarts!

Dit is een hele belangrijke tip! Geeft je kat over? Merk je gedragsveranderingen? Ziet de ontlasting in de kattenbak er anders uit? Ga alsjeblieft even langs de dierenarts. Liever te vaak dan te weinig. Een kat met uitdrogingsverschijnselen of andere ziektes is niet zo makkelijk te herkennen. Ook is het goed om dagelijks jouw kat te controleren of er geen zonnebrand is ontstaan. Heb je een lichte kat die graag in de zon zit? Dan is het aan te raden om oortjes en neusje in te smeren met speciale dieren zonnebrand. Vraag hiernaar bij jouw dierenarts.

zomer

Heb jij nog tips? Laat het weten!

Deel vooral jouw tips om katten door de warme dagen heen te helpen! Ik ben benieuwd!
(Deze blog schreef ik eerder voor Cattish.nl)

Lees ook deze blogs!

Review: Natuurlijke krabpaal
Overgewicht bij katten
Dierenartsen, oplichters of helden?

Ik zou het leuk vinden als je PerfecteKat.nl op Facebook Liked!

Vergelijkbare berichten