5 redenen om GEEN furminator te kopen

Wat word ik toch altijd een beetje boel verdrietig als de dierenwinkels en online petshops de Furminator nog steeds aanprijzen.

Helaas ligt deze horror “kam” nog steeds in de winkel, zo jammer. Want de Furminator richt echt alleen maar schade bij katten aan. In de talrijke reclames wordt beloofd dat de de “kam” alleen de losse haren verwijderd en het geen schade aan de vacht aanricht. Wees een lieve catlover en shop gelijk mijn Vachtverzorgingssets voor een klein prijsje in mijn shop!

Disclaimer: Ik ben fulltime kattentrimster en help met veel passie wekelijks rond de 30 katten met de vachtverzorging. Ik kom veel vachtproblemen tegen, zoals vervilting en klitten. Maar ook zie ik de schade van ontwollen én het gebruik van deze Furminator. 
Ik heb deze blog niet geschreven om mensen te pesten, vermaak of verkeerd te informeren. Juist mijn liefde voor katten heeft mij deze blog doen schrijven. Ik zie namelijk wekelijks katten die met regelmaat en voor langere tijd met de Furminator zijn gekamd.
En juist doordat ik zoveel vergelijkingsmateriaal heb omdat ik zoveel katten behandel, zie ik een hoop ellende van deze Furminator. Er is een veel vriendelijker én goedkoper alternatief!
Wist je dat deze kam zelfs door meerdere opleidingen wordt afgeraden? Dat zegt denk ik ook meer dan genoeg 😉
Furminator


Wake up call! Hij maakt wel degelijk de vacht stuk en de schade is vaak nog lang te zien of helemaal niet meer te herstellen. Gelukkig gebruiken veel trimmers deze “kam” niet (meer) en is er op verschillende sites en Facebookpagina’s een sterk tegengeluid te horen. Hulde! Er zijn veel vriendelijke kammen verkrijgbaar! Die vind je op mijn webshop!

Twijfel jij nog of je een Furminator moet aanschaffen? Of heb je ‘m al in huis? Lees dan snel verder, want ik geef 5 redenen om deze nare “kam” niet meer te gebruiken. Helemaal onderaan deze blog staat een veel katvriendelijker én goedkoper alternatief.

1. Furminator = Scheermes met een handvat

Als wij de Furminator nu eens onder de loep nemen, zie je twee cruciale punten waar de producent de plank volledig heeft misgeslagen.

De kop
De kop is eigenlijk niets anders dan een grof scheermes. Het is niet te vergelijken met een kam, het snijd letterlijk de vacht kapot

Furminator

Het handvat
De Furminator heeft een stevig handvat. Een handvat zit meestal op producten om grip te hebben, maar ook om extra kracht te zetten.

furminator

De combinatie scheermes met handvat maakt dat je extra kracht kan zetten om de vacht te verwijderen en dus kapot te trekken. Als trimster zijnde, scheer ik alleen vachten die vervilt zijn. Waarom zou je zelf jouw kat willen scheren met een waarschijnlijk gezonde vacht?

2. Beschadigd huid en vacht

Er bestaat helaas geen enkele kam die jonge haren, gezonde haren, beschadigde haren of oudere haren kan onderscheiden. Dus de Furminator kan dat ook niet. Erger nog, deze “kam” trekt alles waar je hem overheen haalt eruit en scheert de dekharen kort. De vacht gaat kapot en hiermee de kostbare bescherming voor de huid. Door de scherpe puntjes aan de uiteinde heb je ook nog eens dikke kans dat je de tere huid van de kat kunt beschadigen.

Wanneer de huid van een kat beschadigd, wordt de huidflora verstoord. “Huidflora?” hoor ik je denken. Ja als die beschadigd, maakt dit kort gezegd de kat vatbaarder voor invloeden van buitenaf. (Ik kan hier uren over praten, maar ik probeer het beknopt te houden.) Denk aan vatbaarder voor parasieten, ziektes, allergenen etc. De vacht is een soort ozonlaag voor de huid, als je die vacht wegtrekt, zit er een gaatje in deze ozonlaag. Bekijk hieronder de video waarin ik je uitgebreid vertel over welke kammen je beter wel en niet kunt gebruiken! Shop gelijk de beste verzorgingssets!

De schade van de Furminator is vaak nog maanden na gebruik te zien en wordt gekenmerkt door kleurverschillen en verschillende lengtes in de vacht.
Lees hier nog meer informatie over de functie van de vacht en huid.

3. Kammen tot de kat kaal is en slechtere kwaliteit vacht

De vacht van onze poezebeesten zit erg los. Je kunt een kat letterlijk helemaal kaal kammen als je niet op past. Een reden voor de losse vacht is dat als een kat langs iets loopt, of wordt aangevallen, hij niet snel ergens in blijft hangen. De wol zorgt er namelijk voor dat de huid wordt beschermd.

Furminator

Dekharen doen soms wel 2 jaar om tot volle lengte te groeien. Onderwol kan zich binnen 6 weken alweer ontwikkelen. Wanneer de de hele ondervacht verwoest met de Furminator, wordt de natuurlijke verhaar cyclus verstoord. De wolharen worden in rap tempo weer aangemaakt en zorgt het dat de kwaliteit minder is als voorheen = slechtere vacht = meer kans op klitten/vilt.
Lees hier meer over vilt in de vacht.
En lees vooral deze uitgebreide blog of deze blog over ontwollen.

4. Het doet de kat pijn

Als dit al niet een van de belangrijkste redenen is! Katten laten pijn bijna niet merken. Maar het gesjor en getrek aan de vacht en dus de huid is absoluut kat- onvriendelijk.

Furminator

5. De prijs

Mensen! Hallo, letten wij even op? Deze “kam” kost gemiddeld € 35,00 en de nepperds beginnen ook bij ongeveer € 15,00. De kammen die ik in mijn trimkoffer heb zijn goedkoper. Absoluut zonde van jouw geld, al helemaal als je bovenstaande feiten hebt gelezen.

Bekijk deze video!

In onderstaande video leg ik uitgebreid uit welke kammen je beter wél en niet kunt gebruiken. Want niet alleen de Furminator is niet geschikt voor de kattenvacht, er zijn er meer! Wil jij het beste voor jouw kat en zijn/haar vacht? Bekijk dan deze video!

Nog niet overtuigd?

Laat je alsjeblieft niet verleiden om deze “kam” te kopen. Ook al lijkt het zo geweldig te werken aangezien er enorme bergen met haar van jouw kat af komen. Je denkt wellicht: “Zo, dat heb ik niet meer in huis!”. Zoals je hierboven hebt gelezen, maak je de vacht stuk, beschadig je de huid en verstoor je de rui cyclus.

Ik hoop dat ook dierenartsen en dierenwinkels gaan inzien wat voor horror kam de Furminator is.

Welke kammen zijn wel katvriendelijk?

Gebruik liever een metalen combikam, slickerborstel of shop de kammen in voordelige sets! Hiermee richt je veel minder schade aan. Lees hier meer over hoe je de vacht zelf op een vacht- huid- katvriendelijke manier kunt verzorgen.

Wil je voor een klein prijsje de juiste kammen in huis hebben? Shop deze HIER.
Pets Place alles voor je dier
Banner Natural Greatness Natuurlijke dierenvoeding

Vergelijkbare berichten